top of page

SRP idegenerering 2019

Forløbsbeskrivelsen

Klasserne deltog i en workshop med fokus på idegenerering og idekvalificering, i forbindelse med information om elevernes SRP. I den nye reform (17) skal eleverne selv komme med et udkast til deres problemformulering. I denne forbindelse skal eleverne dermed både afklare hvilke fag de vil skrive i og hvad de vil skrive om. Der er endvidere mulighed for at opgaven kan omfatte arbejdet med innovation og innovative løsningsforslag. Formålet med denne workshop var at lære eleverne hvorledes man kan idegenere med specifikke værktøjer/øvelser samt klæde eleverne på til deres valg af fag/sag i januar.

​

Workshoppen startede om morgenen tirsdag den 26/11-2019 og sluttede til frokost samme dag (8:15-11:35). For en enkelt klasse (3x) lÃ¥ aktiviteten den 05-12-2019 og de fik en forkortet udgave varende fra 12:05-13:35.

En af udfordringerne i en SRP, er at det kan være svært for eleverne at finde emner/områder det er relevant at arbejde med. Både fordi der ønskes en tværfaglig tilgang, men også fordi der ønskes noget nyt fagligt materiale. Dette kan være vanskeligt for eleven, for hvordan skulle denne vide, at der kan laves en opgave i cubakrisen og spilteori, når eleven ikke har haft om cubakrisen i historie og ikke har arbejdet med spilteori i matematik? Formålet med workshoppen var derfor at hjælpe eleverne, med at få ideer til hvad man kunne arbejde med. Dette blev gjort med KIE lignende øvelser samt med et fokus på samskabelse, så de gode ideer kunne bredes ud til en større elevgruppe.

​

Den første del af workshoppen omhandlede idegenerering med KIE lignende øvelser. Det handlede om at få mange ideer, så eleverne ikke stoppede efter den første ide de fik, for det er jo ikke sikkert det var den bedste ide. I starten af aktiviteten var fokus dermed på den kreative dimension, hvor eleverne skulle lade deres kreativitet være uhæmmet af fag, realiserbarhed etc. Dette afrundedes med opbygningen af en idevæg, eleverne kunne vælge fra.

​

Herefter skulle eleverne vælge én ide og arbejde med at kvalificere denne gennem en række øvelser. Denne del bygger blandt andet på elevernes omverdensrelation, idet dette indebærer valg af fag, metoder og fokus for arbejdet med deres ide. Denne aktivitet var delt i to, hvor der i midten blev pitchet for andre elever.

​

Endelig, for at afklare om elevernes ideer var praktisk mulige fagligt, var der efterfølgende mulighed for at eleverne kunne pitche deres ide for relevante undervisere. Både for at hjælpe eleverne med at udvikle og kvalificere det problem de arbejder med, og i nogle tilfælde for at afvikle elevernes ideer, hvis disse ikke er mulige at gennemføre i en SRP.

Please reload

Logo Hasseris Gymnasium
bottom of page