top of page

Undervisningsbeskrivelse 3a

Undervisningsbeskrivelse 3a

Forløbet i 3a på Hasseris Gymnasium består af tre aktiviteter: Et hovedforløb med fokus på folkelige institutioner, hvor de deltagende fag har været dansk og historie, en idegenereringsworkshop i forbindelse med offentliggørelsen af AT-eksamensemne og en workshop med Novel Engineering.

 

Der arbejdes ud fra Fonden for Entreprenørskabs taksonomi for entreprenørskab som bestående af følgende fire dimensioner:

  • Handling

  • Kreativitet

  • Omverdensrelation

  • Personlig indstilling

 

Det er forsøgt at indlejre entreprenante elementer i den almindelige undervisning, så det entrepenante forløbs aktiviteter er fordelt over flere faglige forløb. Det betyder at ikke alt entrepenørskabsundervisning drejer sig om folkelige institutioner efter 1945. Der er også anvendt entrepenørielle tilgange i forbindelse med undervisning om reformationen og om videoproduktion og remediering.

 

I det følgende gennemgås aktiviteterne kort med anvendelse af Fonden for Entreprenørskabs fire dimensioner. Det er ved hver aktivitet angivet hvilke en eller to dimensioner, der har været i fokus.

Aktivitet 1: Forløb om folkelige institutioner

 

Folkelige institutioner

Med udgangspunkt i fagene historie og dansk har eleverne arbejdet med folkelige institutioner efter 1945 med fokus på nødhjælpsorganisationer. Målet med undervisningen har været at udvikle elevernes omverdensrelation. Omverdensrelationen kom i spil i en historisk kontekst, hvor der blev arbejdet med frivillige organisationers opståen. Med udgangspunkt i diskursanalyse skulle eleverne analysere nuværende nødhjælpsorganisationers kommunikation og her ud fra selv kunne repræsentere en nødhjælpsorganisation og argumentere for den valgte diskurs.

Til hovedforløbet om folkelige institutioner har der også været knyttet andre undervisningsaktiviteter med entrepenørielt fokus:

  • I historie drejer det sig om et forløb om reformation og grevens fejde, hvor der arbejdes med udgangspunkt i teksten "Innovation i undervisningen” af E. Terp og M. Ting.

  • I dansk drejer det sig om et forløb om videoproduktion og remediering, hvor der arbejdes med udgangspunkt i teksten " Innovation i de humanistiske fag” af L. Wich og H.G. Thomsen.

 

Aktivitet 2: AT workshop

Klassen deltog i en workshop med fokus på idegenerering og idekvalificering, der lå i forbindelse med offentliggørelsen af årets AT-eksamens emne. Til AT eksamen er det muligt for eleven at vælge at lave en innovativ opgave og for at afmystificere denne del af opgaven fik vi besøg af Frida Tarp fra Buisness Aalborg og Lene Lund fra Fonden for Entreprenørskab. Frida Tarp gav eleverne en vinkel på socialt entreprenørskab og Lene Lund præsenterede Fondens arbejde. Efterfølgende arbejdede eleverne i den kreative dimension, hvor der var en session med idegenerering i stil med KIE modellen. 

 

Elevernes ideer byggede blandt andet på deres omverdensrelation, men for at afklare om elevernes ideer var praktisk mulige, blev der arrangeret workshops. Her kunne eleverne søge faglige vejledning, og få råd og vink til arbejdet med deres ide.

 

Elevernes ideer blev efterfølgende afklaret sammen med faglige vejledere og endelig fortsatte ideudviklingen, i en form som i KIE modellen. Den følgende dag præsenteredes eleverne”pitching” og eleverne lavede ”pitches” af deres ideer. Disse pitches skulle senere vises for andre elever på skolen. Endelig sluttede workshoppen af med fokus på handling, da eleverne arbejdede med planlægning af de videre arbejde med eksamensopgaven og klargjorde deres ide til det første vejledningsmøde.

 

Aktivitet 3: Novel Engineering

Hos CFU på Mylius Erichsens vej har eleverne deltaget i en work shop om ”Novel Engineering” for med udgangspunkt i en tekst at træne idegenerering. Til dette blev der udvalgt tekster fra oldtidskundskab, Odysseens 9. sang, hvor eleverne skulle identificere og udvælge problemstillinger forskellige steder i teksten, og generere en mulig løsning. Her blev de taget igennem flere faser, hvor der først var fokus på faserne idegenerering og ideudvælgelse og senere konceptudvikling og ”prototyping”. Endelig afsluttedes seancen med produktpræsentation i matrixgrupper, hvor der var fokus på at koble deres designede prototype på det klassiske helteideal, eleverne allerede kendte fra oldtidskundskab. Den dimension, der primært blev arbejdet med i denne aktivitet, var kreativitet. Kreativiteten var helt central, idet den havde en nøglerolle både i forhold til opstillingen af mulige problemer men også i forbindelse med design af prototyperne.

Please reload

Logo Hasseris Gymnasium
bottom of page